Lambert Lombard, de eeuwige renaissance

mercredi 26 avril 2006
popularité : 11%

In 2006 viert hij zijn 500ste verjaardag en toch belichaamt hij nog steeds de renaissance !
Voor het eerst sinds de achttiende eeuw worden acht doeken over de Deugdzame Vrouwen bijeengebracht in een overzichtstentoonstelling, gewijd aan Lambert Lombard in zijn geboortestad.
Deze werken zijn een toonbeeld van de kunstzinnigheid en vernieuwingsdrang van de Luikse schilder. Het verhaal van hun ontdekking, studie en restauratie is een epos op zich.

Van 21 april tot 6 augustus 2006,
Salle Saint Georges / Museum voor Waalse Kunst, Feronstrée 86, 4000 Luik

Commissarissen : Gwendolyne Denhaene, Cécile Oger, Régine Remon, Pierre-Yves Kairis.

Catalogus, uitgegeven door het KIK in de collectie Scientia Artis.

Inlichtingen :
Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik
Tel. 04 342 39 23
E-mail : cabinetdesestampes(at)skynet.be

galerij

Lambert Lombard wordt in 1505-06 in Luik geboren. Hij volgt een opleiding in verschillende steden en landen. Hij houdt eerst halt bij de school van Antwerpse meesters en werkt van 1525 tot 1528 in Zeeland. Jean Gossart en Jan Van Scorel beïnvloeden hem er met hun Italiaanse stijl. Michel Zagrius, een weinig bekende humanist, wijdt hem in de nieuwe renaissancecultuur in.

Lambert Lombard is nog geen dertig als hij voor Erard de la Marck begint te werken. In 1537, vijf jaar later, reist hij naar Italië in opdracht van de prins-bisschop. Omdat hij deel uitmaakt van het gevolg van een eersterangsfiguur, de Engelse kardinaal Réginald Pole, vriend van Erard de la Marck, ontmoet Lambert Lombard figuren die het intellectuele en artistieke Rome gestalte geven, zoals de schilders Michelangelo, da Caravaggio, del Piombio, Salviati ...

Lambert Lombard keert terug naar Luik en blijft er teksten uit de oudheid onderzoeken, maar hij opent er vooral een kunstschool. Naar het voorbeeld van de studio van de Italiaanse beeldhouwer Baccio Bandinelli in het Vaticaan, is deze school geënt op het voorbeeld van een academie die geen uitstaans heeft met het corporatisme van een atelier. Het is de eerste academie in het noorden. Lambert Lombard heeft een zeer vernieuwende manier van lesgeven, en daardoor trekt zijn school Luikse en Vlaamse artiesten aan die een belangrijke rol zullen spelen in de evolutie van de schilderkunst in het noorden : Frans Floris, Willem Key, Lambert Suavius, Dominique Lampson, Pierre Furnius ...

Lambert Lombard kent Italië en de werken uit de oudheid, maar hij is ook bijzonder erudiet. Via een uitgebreide briefwisseling met artiesten en geleerden uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland krijgt hij de graveerkunst onder de knie. In alles geïnteresseerd, buigt hij zich ook over de oude kunst. Zijn bevindingen hierover deelt hij mee aan Vasari, op dat ogenblik een van de meest invloedrijke kunstenaars.
Lambert Lombard was schilder, architect, graveur, archeoloog, verzamelaar, numismaticus, humanist, mythograaf, letterkundige, kunsthistoricus en hoofd van een vermaarde academie. Hij belichaamt perfect de universele artiest uit de renaissance.
Aan zijn eruditie en kunst werd een « biografie » gewijd : in 1565 rolt het werk Lamberti Lombardi apud Eburones pictoris celeberrini vita in Brugge van de persen. Daarin doet Dominique Lampson leven en theorieën van zijn meester uit de doeken. Lambert Lombard overlijdt een jaar later.

 Lambert Lombard, renaissanceschilder

Nauwelijks twintig jaar geleden werden vier schilderijen van Lambert Lombard teruggevonden in de kerk van Stokrooie (Hasselt). Toen vier andere werken enkele jaren later opdoken in de stockageruimten van Luikse musea, betekende dit dat een van de meesterwerken van Lambert Lombard terecht was : de « Deugdzame Vrouwen » versierden ooit de gebouwen van de Cisterciënserinnenabdij van Herkenrode maar raakten tijdens de Franse revolutie verspreid. Het uitzonderlijke thema - een intrigerend defilé van « Deugdzame Vrouwen », naar het voorbeeld van scenes uit de oude literatuur en de bijbel - en de uitvoering ervan maken deze acht monumentale schilderijen tot een uitzonderlijk getuigenis van de schilderkunst van Lambert Lombard.
Dankzij een grondige studie en de restauratie van de schilderijen uit de reeks van de « Deugdzame Vrouwen », kon de stad Luik het startschot geven voor een belangrijke tentoonstelling n.a.v. de 500ste verjaardag van Lambert Lombard in zijn geboortestad.

De tentoonstelling “ Lambert Lombard, renaissanceschilder ”, wordt georganiseerd door het Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik. Het is een initiatief van de schepen van cultuur, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en onder het peterschap van de Unesco. Een primeur voor de stad Luik !

De tentoonstelling heeft plaats in de Salle Saint-Georges van het Museum voor Waalse Kunst, van 21 april tot 6 augustus 2006.

Ook voor het eerst samen te bezichtigen in de Salle Saint-Georges : de panelen die de predella van het gotische retabel van de collegiale kerk van Saint-Denis in Luik versierden maar in de loop der tijden verspreid raakten.
Op de tentoonstelling kunt u een twintigtal doeken zien uit kerken, musea, openbare en privé-collecties uit België en het buitenland.

Een luik van de tentoonstelling beslaat een rigoureuze selectie van tekeningen van Lambert Lombard, bewaard in het Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik.
De tekeningen van Lambert Lombard in het prentenkabinet van Luik zijn samengebracht in twee albums, dat van Arenberg en dat van Clerembault. Het is een van de rijkste collecties tekeningen uit de renaissance. De tentoonstelling in Luik toont uitzonderlijk een deel van deze zo goed als onuitgegeven prenten : 80 tekeningen uit een totaal van 800 tonen het belang van de renaissance in het leven en de carrière van Lambert Lombard.

Het album van Clerembault werd in 1999 via de Koning Boudewijnstichting aangekocht en aan het Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik overgedragen.
Er zijn gravures, muntstukken, manuscripten, portretten, boeken, archiefdocumenten uit de kunstcollecties en uit de bibliotheek van de universiteit van de stad Luik, uit de Koninklijke bibliotheek van België en haar prentenkabinet. Ze beklemtonen het humanisme van Lambert Lombard.

Alles bij elkaar worden ongeveer 250 stukken tentoongesteld, in samenwerking met enkele belangrijke buitenlandse musea : het Staatliche Museen van Berlijn, de Fondation Custodia van Parijs, het Amsterdamse Rijksmuseum en het Ashmolean Museum van Oxford.

Een deel van de expositie is gewijd aan de restauratiewerken van de « Deugdzame vrouwen » door het KIK : panelen met uitleg, reflectografieën en radiografieën op ware grootte, foto’s ... en er wordt ook een DVD getoond over het geheel van de restauratiewerken, gefinancierd door het fonds InBest - Baillet Latour.
De catalogus van de tentoonstelling wordt als boekdeel van de collectie Scientia Artis van het KIK voorgesteld. Deze tweetalige publicatie wordt een sleutelwerk om te doorgronden hoe het atelier van Lambert Lombard werkte, en het boek vertelt ook hoe de Italiaanse renaissance in de zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik doordrong. Dit fenomeen werd nog maar aan weinig onderzoek onderworpen.

 Rond Lambert Lombard

De 500ste verjaardag van de geboorte van Lambert Lombard brengt een reeks initiatieven op de been over de renaissance in Luik. Een aantal staat al vast, andere zullen de reeks ongetwijfeld aanvullen.

  • De universiteit van Luik organiseert een belangrijk colloquium «  Luik in de 16de eeuw. Kunst en cultuur rond Lambert Lombard  », samen met het Centre d’Etudes supérieures de la renaissance van Tours. Het zal de creativiteit van Luik belichten onder de heerschappij van Erard de la Marck. Het brengt specialisten met wereldfaam samen, en behandelt zowel muziek, kunstwerken als architectuur, bestellingen en mecenaat, theoretische geschriften over kunst, de productie van manuscripten en drukwerk. Daarbij schetst het de culturele wereld waarin Lambert Lombard leefde en toont het de ongelofelijke honger naar ontdekkingen en openheid van geest van de deelnemers aan de « Luikse renaissance ».
  • Het Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik pakt uit met een tentoonstelling «  Gravures en tekeningen uit de tijd van Lambert Lombard  ». Deze evocatie van de graveer- en tekenkunst ten tijde van Lambert Lombard via de collecties van het prentenkabinet toont het talent van befaamde Luikse graveerders als Lambert Suavius en Théodore de Bry.
  • De gidsen-conférenciers van Art & Fact nemen de begeleide bezoeken voor hun rekening en ook de animatie voor het jonge publiek. Ze breien ook een verlengstuk aan de tentoonstelling via een ontdekkingsroute van de renaissance in de stad (forfait voor een dag « De renaissance in Luik »).
  • De tentoonstelling van de kunstcollecties «  Reflets d’Italie  » (Galerie Wittert) van de universiteit van Luik brengt Italië uitgebreid in beeld, met zijn kunst en invloed op de Scholen uit het Noorden, via prenten uit hun collecties. U kunt er kennismaken met belangrijke werken van Dürer, Mantegna, Bruegel, Lombard, Piranese ...
  • Het Musée d’Art religieux et d’Art mosan organiseert een tentoonstelling rond het thema « De schilderkunst in de Nederlanden tijdens de eeuw van Lambert Lombard », met werken van het museum, waaronder stukken uit de stockageruimten.
  • Normaal gezien zal ook het renaissance-kerkportaal van de Eglise Saint-Jacques in Luik aan de feestelijkheden rond Lambert Lombard deelnemen. De werf zou in het tweede trimester van 2006 van start gaan.
  • De Post zal onmiddellijk na de opening van de tentoonstelling in de Salle Saint-Georges twee postzegels ter ere van Lambert Lombard uitgeven.

document 67


Tentoonstelling « Lambert Lombard, renaissanceschilder »

Van 21 april tot 6 augustus 2006,
Salle Saint Georges / Museum voor Waalse Kunst, Feronstrée 86, 4000 Luik

Commissarissen : Gwendolyne Denhaene, Cécile Oger, Régine Remon, Pierre-Yves Kairis.

Catalogus, uitgegeven door het KIK in de collectie Scientia Artis.

Inlichtingen : Cabinet des Estampes et des Dessins van de stad Luik - tel. 04 342 39 23 - e-mail : cabinetdesestampes(at)skynet.be


Navigation

Articles de la rubrique

Agenda

<<

2017

 

<<

Septembre

 

Aujourd’hui

LuMaMeJeVeSaDi
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301